Z miłości do oleju kokosowego

Całkowicie  naturalny wielozadaniowy kosmetyk wszechczasów – OLEJ KOKOSOWY

włosyNiesłabnąca popularność oleju kokosowego chyba nikogo nie dziwi. Jego właściwości zdrowotne, pielęgnacyjne, nawilżające i regenerujące  zachwycą nawet wymagających. Pozyskiwany z miąższu  kokosa olej uważa się za najzdrowszy na świecie m.in. dlatego że w swoim składzie ma wyjątkową grupę cząsteczek tłuszczu- trójglicerydy średniołańcuchowe  (MCT). W temperaturze do 26 stopni C jest biały jak smalec i posiada widoczne  słoje. W wyższej temperaturze staje się  płynny.  Olej ten z powodzeniem zastępuje kilka kosmetyków  na raz, co  z pewnością  pozwoli zaoszczędzić  nie tylko pieniądze  ale i miejsce w łazience  czy kosmetyczce.

Oto kilka najpopularniejszych zastosowań oleju w kosmetyce:

Do pielęgnacji włosów  (zwłaszcza  suchych i zniszczonych). Trójglicerydy kwasu laurynowego zawartego w oleju są  podobne do białek we włosach a dzięki  niskiej  masie cząsteczkowej i prostym  łańcuchom liniowym mogą  przeniknąć w głąb włosa.  Olej można użyć  jako odżywkę  przed myciem lub serum na zniszczone końcówki po myciu.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowy głęboko penetrują i odżywiają  skórę dlatego idealnie wspomogą pielęgnację twarzy, ciała czy skóry dłoni i stóp.  Stosować go można do pielęgnacji twarzy, zamiast  kremu (szczególnie  na noc gdyż olej wchłania się nieco dłużej  niż  zwykłe kremy) lub do  demakijażu,  nawet tego wodoodpornego.

Stosując olej kokosowy do pielęgnacji ciała  oczywiście  poza standardowym użyciem go jako balsamu, możemy również zastąpić  nim piankę czy żel  do golenia ( w tym wypadku świetnie sprawdzają się jego właściwości antybakteryjne), dodatkowo przy takim zastosowaniu nie musimy już używać  balsamu po goleniu, wystarczy spłukać i osuszyć skórę ręcznikiem.  Dla osób  z ciemniejszą karnacją sprawdzi się  również jako krem do opalania ponieważ posiada filtr SPF 10.

Jeżeli lubicie bawić  się  w domowe kosmetyki polecamy wykonanie peelingów na bazie oleju kokosowego, wystarczy dodać  do niego sól morską, brązowy cukier, cynamon czy zmieloną kawę. Innym domowym kosmetykiem z dodatkiem oleju kokosowego może być  pasta do zębów, gdyż  olej posiada właściwości wybierające i antybakteryjne. Olej świetnie  sprawdzi się  również  do pielęgnacji skórek paznokci lub wysuszonej  skóry pięt (w takim wypadku możemy wmasować na noc kosmetyk i założyć skarpetki dla uzyskania lepszego efektu).

Kochamy olej kokosowy! Za wszystko! Za jego piękny zapach, za cudowne właściwości dla naszego ciała, za jego wielorakie zastosowanie i za jego naturalność. Idealny kosmetyk który zregeneruje i poprawi kondycję naszej skóry oraz włosów po okresie letnim, a przy tym cudownie zrelaksuje w chłodny jesienny wieczór. Czasem jednak nasza skóra wymaga trochę więcej. Słoneczne lato, nagłe zmiany pogody, klimatyzacja czy ogrzewanie odbijają na niej swoje piętno. Często staje się ona sucha i podrażniona, ale my znaleźliśmy sposób by jej ulżyć , jest nim nasz ukochany olej kokosowy, tym razem jednak wzbogacony o olej konopny. Ponieważ temat oleju kokosowego już poruszaliśmy wyżej skupimy się na przedstawieniu wam naszego nowego odkrycia- oleju z konopi. Olej konopny choć jego nazwa budzi różne skojarzenia jest on kolejnym pielęgnacyjny hitem, w dodatku całkowicie legalnym;). W jego skład wchodzi niemal 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w tym dobrze wszystkim znane kwasy z grupy omega-3 i omega-6 (nikomu nie trzeba chyba przypominać jak bardzo zdrowe są to kwasy dla naszego organizmu). Poza tym w oleju konopnym znajdziemy również wiele innych dobroczynnych składników jak witaminy (A,D,E i K), minerały, fosfolipidy, aminokwasy i wiele innych. Przede wszystkim jednak znajdziemy w nim mnóstwo biologicznie czynnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych i antyoksydacyjnych. Dzięki tym wszystkim drogocennym składnikom olej konopny świetnie nadaje się do skóry z problemami gdyż odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka, utrzymuje skórę w dobrej kondycji, poprawia odporność na działanie czynników zewnętrznych i łagodzi podrażnienia. Może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych przy atopowym zapaleniu skóry czy egzemach. Zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Najzdrowszym olejem jest ten nierafinowany tłoczony na zimno, właśnie taki znajdziecie w naszym sklepie www.herbamedicus.pl. Oferujemy wam produkt najwyższej jakości farmaceutycznej w 100% naturalny i mogą go stosować bez obaw nawet najmłodsi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *